Nasze przepisy kulinarne
Ogromną częścią naszej atmosfery sa zapachy unoszące się z kuchni. Każdego poranka witamy gości pysznym śniadaniem, w skład którego wchodzą przeróżne sałatki, zakąski i dania na ciepło. Często goście pytają się nas o przepisy, dlatego dla ułatwienia, postanowiliśmy regularnie dodawać je tutaj.
Babcine rogaliki z powidłami
To są rogaliki, które pamiętamy z dzieciństwa. Sa bardzo proste w przygotowaniu i pasują świetnie do śniadania, jak do i popołudniowej kawy.
Nie ukrywamy, kiedyś zamawialiśmy podobne z lokalnej piekarni, bo zawsze wydawało się nam, że nie mamy czasu, za dużo składników itd, ale w końcu wypróbowaliśmy przepis, który jest bardzo prosty , a efekt pyszny.
Te rogaliki pachną cudownie gdy otwieramy piekarnik!Nasze uwagi i rady:
- Zawsze przesiej mąkę - ciasto drożdżowe lubi być napowietrzone.
- Nadzienie można zamienić na swoje ulubione: powidła śliwkowe, konfiturę wiśniową czy jabłka z cynamonem i rodzynkami. Jednak trzeba pamiętać, aby wybrać nadzienie z najmniejszą ilością płynu, gdyż może on nam wyciec w trakcie pieczenia. Aby pozbyć się niepotrzebnego płynu, można powidła czy inne nadzienie troszeczkę podsmażyć.
- Co zrobić aby nadzienie nam nie wypłynęło? Nie przesadzać z nadzieniem! Często wydaje się nam, że wypiek będzie lepszy, gdy będzie "na bogato", el to nie prawda. W tym przepisie wystarczy troszeczkę nadzienia.
- Do lukru można dodać troszkę skórki z cytryny.
Składniki:
Rogale:
· 600g. mąki pszennej
· 250g. masła
· 3 żółtka
· 30g. drożdży
· 150g. śmietany 12%
· 200g. powideł owocowych
Lukier:
· 200g. cukru
· 20g. wody
Sposób przygotowania:
Rogale:
1. Rozgrzać piekarnik do 180`C góra-dół
2. Do naczynia włożyć wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem powideł, wyrobić ciasto
3. Ciasto podzielić na dwie części . Każdą część z osobna rozwałkować w kształt koła na grubość około 3mm, następnie podzielić na 16 trójkątów, na koniec szerszej części każdego trójkąta nakładać powidła, zwijać w rogale
4. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 25-30 minut.
Lukier:
1. Do naczynia wsypać cukier, zemleć
2. Dodać wodę, wymieszać
3. Otrzymanym lukrem za pomocą pędzelka posmarować ciepłe rogaliki