Nasze przepisy kulinarne 

Ogromną częścią naszej atmosfery sa zapachy unoszące się z kuchni. Każdego poranka witamy gości pysznym śniadaniem, w skład którego wchodzą przeróżne sałatki, zakąski i dania na ciepło. Często goście pytają się nas o przepisy, dlatego dla ułatwienia, postanowiliśmy regularnie dodawać je tutaj.

Babcine rogaliki z powidłami

To są rogaliki, które pamiętamy z dzieciństwa. Sa bardzo proste w przygotowaniu i pasują świetnie do śniadania, jak do i popołudniowej kawy. 


Nie ukrywamy, kiedyś zamawialiśmy podobne z lokalnej piekarni, bo zawsze wydawało się nam, że nie mamy czasu,  za dużo składników itd, ale w końcu wypróbowaliśmy przepis, który jest bardzo prosty , a efekt pyszny.

Te rogaliki pachną cudownie gdy otwieramy piekarnik! 

Nasze uwagi i rady:

  • Zawsze przesiej mąkę - ciasto drożdżowe lubi być napowietrzone.
  • Nadzienie można zamienić na swoje ulubione: powidła śliwkowe, konfiturę wiśniową czy jabłka z cynamonem i rodzynkami. Jednak trzeba pamiętać, aby wybrać nadzienie z najmniejszą ilością płynu, gdyż może on nam wyciec w trakcie pieczenia. Aby pozbyć się niepotrzebnego płynu, można powidła czy inne nadzienie troszeczkę podsmażyć. 
  • Co zrobić aby nadzienie nam nie wypłynęło? Nie przesadzać z nadzieniem! Często wydaje się nam, że wypiek będzie lepszy, gdy będzie "na bogato", el to nie prawda. W tym przepisie wystarczy troszeczkę nadzienia. 
  • Do lukru można dodać troszkę skórki z cytryny.


Składniki:

Rogale:

·       600g. mąki pszennej

·       250g. masła

·       3 żółtka

·       30g. drożdży

·       150g. śmietany 12%

·       200g. powideł owocowych

 

Lukier:

·       200g. cukru

·       20g. wody

 

Sposób przygotowania:

 

Rogale:

 

1.     Rozgrzać piekarnik do 180`C góra-dół

2.     Do naczynia włożyć wszystkie składniki na ciasto z wyjątkiem powideł, wyrobić ciasto

3.     Ciasto podzielić na dwie części . Każdą część z osobna rozwałkować w kształt koła na grubość około 3mm, następnie podzielić na 16 trójkątów, na koniec szerszej części każdego trójkąta nakładać powidła, zwijać w rogale

4.     Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec około 25-30 minut.

 

 

   Lukier:

 

1.     Do naczynia wsypać cukier, zemleć

2.     Dodać wodę, wymieszać

3.     Otrzymanym lukrem za pomocą pędzelka posmarować ciepłe rogaliki

 


#CzekamyNaWasWKudowie #AktywnaKudowa #RodzinnaKudowa #KudowaZdrój #Przepisy #śniadanie

Villa Antica Kudowa-Zdrój
Najlepsze atrakcje turystyczne Kudowy na wyciągnięcie ręki

Pensjonat Kudowa Zdroj Pensjonaty Spa Kudowa Hotele Wille Noclegi dla grup wycieczki integracyjne wakacje majowka wielkanoc boze cialo jesien